En kvinna som gör skillnad…
Jag har tidigare skrivit om alla intressanta möten som sker på mina olika träningsresor. Ett av dessa var med Annika Stenhäll Lill från vårt fina grannland- Finland. Efter korta samtal i anslutning till passen i Monte Gordo förstod jag att hon jobbade med barn i Finland vilket väckte min nyfikenhet. Här kommer en kortare sammanställning om en kvinna som gör skillnad för de barn hon träffar i sin vardag.
Hur länge har du jobbat som lärare?
Jag har jobbat som lärare sedan 1999, först i en åk 1-9 skola i Huddinge, sedan åk 6-9 i Jakobstad (Fin) och de senaste 10 åren i Karleby (Fin) högstadie och gymnasieskolan.
Vilka är dina ämnen
Jag har gymnastik som mitt huvudämne i högstadiet och gymnasiet men jag är även behörig i ämnet Hälsokunskap. De senaste åren har jag även undervisat i Studera Starkt för våra åk 1 Gymnasie studernanden, som en obligatorisk kurs där vi jobbar med positiv psykologi, stresshantering, mentala verktyg, positiv självbild mm En super bra men framförallt viktig kurs för våra ungdomar som har mycket stress och press på sig som nya studeranden i Gymnasiet.
Var det din första träningsresa?
Det var min första träningsresa till sol och värme i detta format. Tidigare har jag deltagit i korta träningsweekends och event som fortbildning men inte på detta sätt som en semesterträningsresa.
Blir det flera träningsresor i närtid?
Ja det hoppas och tror jag verkligen. Jag tyckte det var ett toppen koncept att kombinera träning av alla de olika slag med semester och chans att ladda batterierna. Jag blev definitivt inspirerad både i mitt yrke som lärare, instruktör men även för min egen del och egen träning.
Vilka Moveoo pass provade du på ?
Jag provade MoveooGummiband, MoveooBoll och MoveooVikt.
Vilka var dina spontana intryck?
Jag tycker att det var roligt upplägg på alla klasser, enkelt, roligt men det blev ändå tuff och utmanande träning. Vi skrattade mycket och svettades. Trots olika nivåer på alla deltagare så fick du oss att känna oss som vi lyckades.
Jag har förstått att du redan har prova moveooträningen på dina elever, vilka redskap använde du?
Jag använde bollar (pilatesbollar) men har tidigare även jobbat med liknande princip som handduksfys och kommer även att testa gummibandfys.
Hur mottogs Moveoo träningen av eleverna?
Den mottogs bra och de var positiva och glada. Jag lade in just denna bollträningen dels för att jag själv blivit inspirerade under min träningsvecka men även för det var första lektionen efter elevernas höstlov. Jag ville få något "nytt" lekfullt men även något som kändes kravlöst och roligt som skulle locka till skratt som ”kom igång” lektion efter lovet. Det blev mycket skratt och uppskattat av eleverna. Eleverna var även förvånade att det kändes så tungt (och även att de fick träningsvärk) trots att vi "bara" lekte med bollar.
Vad plockar du med dig av ledarskapet i Moveooträningen?
Mitt motto har alltid varit att det ska vara roligt med träning och det förmedlades verkligen i Moveooträningen. Men även det som jag tar med mig är att lägga fokus på det som ÄR rätt, och att vi är olika så det kan kännas på olika sätt. Att inte servera exakt ”var” det ska kännas utan ge deltagaren chans att känna efter själva i sin kropp. Även den lilla men väldigt effektiva kommentaren ” Ni har alla rätt teknik” – bekräftelse vilket ledde till att man kunde ta i ännu mera och våga utmana mera. Att våga utmana kroppen i olika rörelsemönster och även om du faller av bollen så kan det vara bra för din träningsutveckling.
Hur upplever du klimatet kring ungdomar, skola och framtiden i Finland. Optimism eller oro över framtiden?
Jag upplever att en stor del är aktiva och tränar bra idag men då ofta inom tävlingsidrott vilket leder till att det är väldigt grenspecifikt och ensidig träning från en väldigt tidig ålder. Den andra gruppen är den som har vuxit på senare år, de som är helt eller nästintill inaktiva och inte alls motionerar och rör på sig på fritiden – den är oroväckande. Därför är tex skolidrotten väldigt viktig. Jag brukar påpeka att de som redan tränar/rör på sig mycket på fritiden får nu möjlighet att prova en massa nya rörelseformer som de inte får in i sitt hektiska träningsschema. Medan min uppgift som idrottslärare blir att hitta en motionsform till de som inte ännu har hittat sin grej – för röra på oss och stärka kroppen måste vi göra för att orka och må bra. I Finland genomförs det varje år ett nationellt MOVE test i åk 5 och åk 8 där man testar elevernas kondition, styrka och rörlighet. Här kan man se att variationerna i ungdomarnas, framförallt kondition och styrka, är väldigt stora.
Allmänna tankar till att leda ungdomar till mer rörelse
Som sagt vi behöver röra på oss för att må bra och orka i vardagen. Jag upplever att tex gruppträning, att träna tillsammans i grupp inte alls är lika lockande för dagens ungdom som tidigare. Är det osäkerheten i att umgås i grupp bland nya människor, träningsformen eller är det en hög tröskel att börja något nytt. I dagenssamhälle har den sociala ångesten blivit vanligare varför det också kan upplevas jobbigt, utmanande och svårt att träna i grupp. En känsla bland ungdomar att andra ”tittar” på dem, bedömer dem. Är det dagens sociala medier som vi ser effekter av här? Jag tror ändå nyckeln är att hitta det kravlösa, roliga i att röra på sig och att det inte behöver vara så strikt, komplicerat och svårt. Att lära sig att känna sin egen kropp och vad den behöver för att må bra men även våga utmana sig själv (träningsmässigt) för att se vad man verkligen klara av och även bli stolt över sig själv. Det tror jag är en viktig komponent.
Vad har du framför dig som du ser framemot.
I jobbet ser jag fram emot att fortsätta motivera och inspirera mina ungdomar till rörelse av olika slag, att motion ska bli en naturlig del i vardagen som vi behöver för att må bra. För min egen del ska börja fantisera och planera min nästa träningsresa 😊
Mönsterbrytande träning för kropp och hjärna
Vår moderna vardag präglas monotoni – en strävan efter samma rörelsemönster, samma rutiner… och samma stress. Vi spenderar timmar vid skrivbord eller skärmar, vilket har resulterat i både fysisk och mental stagnation. Trots medvetenheten om vikten av fysisk aktivitet kan traditionell träning ibland kännas statisk, monoton och förutsägbar. Därför fortsätter vi på Moveoo att vidareutveckla en metod som inte bara utmanar kroppen utan också aktiverar hjärnans komplexa system. Här kommer Moveoo och dess ledarskap på #moveooboll in i bilden – en träningsmetod som inte bara stärker kroppen, utan också stimulerar hjärnan och nervsystemet genom dynamiska och oförutsägbara rörelser.
En kropp och hjärna i obalans
Det finns en växande mängd forskning som visar hur fysiska och kognitiva funktioner är intimt sammanlänkade. Träning som involverar komplexa rörelser aktiverar hjärnan på ett sätt som mer linjära, repetitiva rörelser inte gör. Genom att utsätta både kropp och hjärna för variation och oförutsägbarhet stimuleras neuroplasticitet, vilket är hjärnans förmåga att anpassa sig och bilda nya kopplingar. Neuroforskare har bekräftat att dynamiska och koordinerade rörelser ökar hjärnans kapacitet för lärande, problemlösning och kreativitet (Ratey & Loehr, 2011).
När vi ser på vardagens utmaningar – stress, stillasittande och repetitiva rörelser – inser vi att många av våra fysiska och mentala problem kommer från just bristen på variation och rörelseutmaning. Här kan Moveoo fylla ett kritiskt behov genom att bryta invanda mönster och skapa dynamik och variation i både kropp och sinne oavsett om det sker på gym, jobbet eller hemma.
Vad gör Moveoo unikt?
#moveoobollen är ett koncept som används för att skapa varierande rörelsemönster, där utövaren kontinuerligt anpassar sig till förändringar i både motstånd och position. Genom detta bryts de monotona mönster som annars kan leda till stela muskler, dålig hållning och begränsad rörlighet. Forskning visar att rörelser som involverar koordination och balans – som de som utförs med Moveoobollen – inte bara stärker kroppen, utan också stimulerar hjärnan till att skapa nya motoriska kopplingar (Kolb & Gibb, 2011).
Moveoos träning handlar inte om att följa en strikt mall av rörelser, utan om att använda kroppen på ett mer naturligt och spontant sätt. I varje övning med Moveoobollen får du möjlighet att anpassa rörelsen efter din egen förmåga och dagsform.
Mönsterbrytare: Nyckeln till långsiktig utveckling
Ett centralt begrepp i Moveoo är användningen av mönsterbrytare – medvetna variationer i träningen som lockar kroppen och hjärnan att anpassa sig till förändringar. Genom att ständigt utmana kroppen att reagera på nya rörelser och nya belastningar tränar vi inte bara musklerna, utan vi tränar också hjärnans förmåga att anpassa sig och lösa problem.
Forskning inom neurovetenskap har visat att hjärnan blir mer "aktiv" när den utsätts för oförutsägbara situationer. När vi bryter mönster tvingas vi använda fler delar av hjärnan, vilket ökar vår kognitiva flexibilitet och förmåga att lösa problem (Hötting & Röder, 2013). Detta är exakt vad Moveoo gör: genom att använda bollen i oförutsägbara och dynamiska rörelser, där deltagaren själv anpassar belastningen, tränar vi både kropp och sinne i en och samma rörelse.
Moveoos Ledarskap och Lösningar
Moveoo bygger på Syftesorienterat Ledarskap (SOL), en modell som fokuserar på att varje individ tar ansvar för sin egen utveckling. SOL-ledarskapet betonar att träning inte handlar om prestation, utan om personlig utveckling. Genom att sätta upp mål som är personliga och relevanta för varje individ, skapar Moveoo en mer inkluderande och meningsfull träningsmiljö. Träningen med Moveoobollen är utformad för att passa alla, oavsett träningsnivå, och deltagaren kan hela tiden anpassa belastningen efter sina egna förutsättningar.
Sammanfattning – Varför du borde lära dig Moveoo
Träning med Moveoobollen är inte bara en fysisk utmaning, utan en holistisk träningsupplevelse som engagerar både kropp och hjärna. Genom att bryta invanda mönster och skapa variation tränas kroppen på ett funktionellt sätt, samtidigt som hjärnan aktiveras och stärks. Moveoo ger oss verktygen för att möta vardagens fysiska och mentala utmaningar med en större grad av medvetenhet, anpassningsförmåga och flexibilitet. Det är en metod som inte bara gör dig starkare, utan också mer mentalt alert och redo att möta nya utmaningar.
Att lära sig Moveoo och träna med Moveoobollen ger dig inte bara fysisk styrka, utan hjälper dig också att utveckla din hjärnas förmåga att tänka flexibelt och kreativt. I en värld som blir allt mer förutsägbar och stillasittande är Moveoo den mönsterbrytare vi alla behöver – en träningsmetod som gör det möjligt att både stärka kroppen och förnya hjärnan.
En Inspirerande Vecka i Monte Gordo – Ta med energibrytare hem
Efter en vecka på träningsresa i Monte Gordo, Portugal, är jag fylld med ny energi och inspiration – precis som jag alltid blir efter sådana resor. Det är något med den unika mixen av träning, samtal och reflektioner som gör dessa upplevelser så kraftfulla. Att leda Moveoo-pass är inte bara att guida genom rörelser; det handlar om att skapa frågor, reflektioner och väcka nyfikenhet hos deltagarna. Oavsett om de har tränat Moveoo tidigare eller är nya med metoden, känns energin efter varje pass som något att surfa vidare på. Det skapar ett momentum som deltagarna kan ta med sig i sina egna liv.
#moveoogummiband
Ledarskapets kraft i Moveoo
Det som gör störst intryck är Moveoo’s unika ledarskap – ett sätt att inkludera deltagarna så att de aktivt medverkar och formar sina egna utmaningar, utan att känna sig dömda. Detta ledarskap sträcker sig långt utanför träningssalen. Flera deltagare kände igen det från andra delar av livet där utveckling och välmående är centrala teman, vilket resulterade i flera förfrågningar om föreläsningar och workshops. Dessutom visade ett tiotal personer intresse för att bli Moveoo-ledare.
Hur behåller man energibrytare hemma?
Under veckan hamnade jag i många intressanta samtal om livet och träningen, och en återkommande fråga var: "Hur gör man för att hålla fast vid denna energi hemma?" På en träningsresa tränar vi 2-4 pass om dagen, men det är knappast hållbart i vardagen. Det viktiga är att fokusera på vad du faktiskt kan ta med dig hem – de små sakerna som skapar långsiktig förändring.
Mönsterbrytare som ger energi
Något som många kanske inte tänker på är hur mycket vi bryter våra vanliga mönster under en träningsresa. Vi upplever nya träningsformer, äter annorlunda, möter nya människor – allt detta fyller på med ny energi. Och just mönsterbrytandet är något vi alla kan ta med oss hem. Istället för att "falla tillbaka" i gamla rutiner kan du välja att aktivt skapa nya mönster som ger dig energi och utveckling.
5 Tips för Att hålla energin igång
Ta en ny väg till jobbet
Att ändra små saker i din vardag, som vägen till jobbet, hjälper hjärnan att tänka mer kreativt och lösningsorienterat.Prova nya maträtter
Testa dig fram bland nya rätter som bättre överensstämmer med dina behov och välmående. Detta bryter gamla vanor och ger ny energi.Fysiska avbrott under arbetsdagen
Inför fler korta, fysiska avbrott under arbetsdagen. Små rörelser hjälper till att hålla både kropp och sinne aktiva, vilket gör att du börjar ta mer aktiva beslut i vardagen.Lyssna på nya röster och perspektiv
Utmana dig själv att lyssna på någon ny varje dag – en ny person, ett nytt perspektiv. Detta ger dig fler intryck och mönsterbrytare som aktiverar din hjärna och själ.Variera dina träningspass
Upprepa aldrig ett träningspass på exakt samma sätt två gånger i rad. Genom att variera dina pass undviker du monoton träning och stärker din kreativitet och nyfikenhet.
Skapa din Egen resa hemma
Monte Gordo var en påminnelse om hur mycket potential vi har när vi vågar bryta våra vanliga mönster. Du behöver inte en träningsresa för att skapa förändring – de små stegen du tar varje dag kan göra en enorm skillnad. Våga utmana dig själv, höj blicken och se möjligheterna omkring dig. Energibrytare är överallt, och du har kraften att skapa dem.
Fortsätt utforska, utvecklas och surfa på energin som du skapar – varje dag!
Hörs i veckan med lite fler träningstips;-) José
Möt Lotta Näslund, en sann Moveookreatör.
Hej lotta!
Vi vet att du har väldigt mycket att göra och vi uppskattar att du tog dig tid för att svara på våra frågor kring dig och din härliga verksamhet.
Kan du berätta om din verksamhet och vad som inspirerade dig att arbeta inom träning och hälsa?
Jag har jobbat med träning i snart 15 år. Jag började som platschef på Mornington Health Club i Stockholm och byggde upp en PT verksamhet där och har tidigt brunnit för att göra skillnad i folks sett att se på sin träning. Jag har även varit Fystränare till IK Frej´s junior och herrlag i innebandy. Redan i ett tidigt skede i min roll som Personlig tränare kom jag i kontakt med Jose som introducerade mig till begreppet Funktionell träning och att inte låsa sig till gymmaskiner. Brinner lite extra för att få mina seniorer att hålla i gnistan att fortsätta utvecklas och känna glädje i sin träning.
Vad betyder Moveoo för dig och hur har det kompletterat eller förändrat din egen träningsfilosofi?
Med Moveoo har jag fått grymma nycklar och verktyg att plocka in i gruppträningen utomhus som gör den rolig och utmanande oavsett målgrupp. Jag älskar att använda moveoo`s filosofi och koncept när det kommer till att använda mig av deras övningar med handdukar, gummiband och pinnar. En träning som snabbt bjuder på nya rörelsemönster och utmaningar utöver vad man är van vid att se inom gruppträning och Pt träning.
Vilka är dina största passioner inom träning, och hur använder du Moveoo för att utveckla dessa i ditt ledarskap?
Jag vill att alla ska kunna känna glädjen som kommer efter du utfört ett träningspass, att bygga bort sina egna begränsningar/sanningar och göra tröskeln lättare att kliva över för att komma igång. Jag vill också inspirera att det aldrig för sent att börja träna eller hitta en träningsform som passar just dig. Jag brinner lite extra för seniorerna. Moveoo hjälper mig att både utmana mig själv att utmana mig själv i mitt ledarskap och mina deltagare.
Hur ser du att Moveoo hjälper dina deltagare att utvecklas, både fysiskt och mentalt?
Mitt mål är att man ska fått utmaning för både KROPP & KNOPP efter tränat klart med mig och med Moveoo sätt att se på träning så hittar jag alltid nya utmaningar och varianter för att “moveooifiera” olika övningar i det oändliga. Att se mina deltagare växa och utmana sig själv och sina rörelser och tankar gör att båda jag och dom växer!
Vad ser du fram emot i din fortsatta resa med Moveoo, och hur hoppas du kunna växa både som ledare och i din egen verksamhet?
Jag har med moveoo hjälp fått nycklar att ge mig själv en möjlighet att ständigt utvecklas och jag har massa mer att lära och kommer fortsätta att gå utbildningarna och fylla på övningsbanken och hålla i lusten att lära och tänka nytt för att också få fortsätta utvecklas i min roll som gruppinstruktör och Personlig Tränare.
Vill du följa och nå Lotta kan du bland annat göra det på Instagram: l8naslun
Kreativt ledarskap som inspirerar
Vi har precis avslutat ännu en fantastisk träningsresa till Rhodos, arrangerad av Toppträning – tidigare Topphälsaresor – nu under ledning av Pam Andersson, en välkänd profil inom träningsresor. Den här gången var vi fyra ledare som fick förmånen att leda och inspirera en grupp på över 60 aktiva deltagare, alla med olika bakgrunder och träningsnivåer.
Efter ett Moveoo viktpass. Andra valde mellan cykling eller dans.
En av de mest spännande utmaningarna med en sådan grupp är att möta de som aldrig tidigare provat Moveoo. Det är alltid lika inspirerande att se hur nya deltagare snabbt överraskas av hur varierande, utmanande och rolig Moveoo-metoden är. En kommentar som vi ofta hör är: "Jag trodde inte att träning kunde vara så här kreativ och anpassningsbar och att jag skulle klara så mycket som jag gjorde." Det är precis den ledarskapsupplevelse vi strävar efter att skapa.
Från Moveoo Boll
Som ledare för en grupp är ditt ledarskap avgörande för dess prestation. Men hur leder du dig själv? Leder du dig till positiva tillstånd och prestationer? Moveoo handlar inte om prestation – det handlar om att leda sig själv och att hitta sin egen nivå och där utmana sig själv utifrån sina egna förutsättningar. Under våra pass på Rhodos fick vi höra flera deltagare beskriva hur de uppskattade att få utrymme att själva utforska sitt ledarskap och vad som krävs för att nå sin egen maximala ansträngning. Vår filosofi handlar om att skapa en atmosfär där varje individ känner sig trygg att testa sina gränser, utan press att jämföra sig med andra.
Det är här som Moveoo's ledarskap verkligen skiljer sig från traditionella träningskoncept. Vi ledare styr inte deltagarna genom att ge dem strikta instruktioner, utan snarare genom att guida dem mot ett gemensamt syfte. Varje individ får möjlighet att själva reflektera över sin tankar och vad de kan och vill uppnå, och detta skapar inte bara fysisk styrka, utan även en stark känsla av självledarskap.
3 viktiga nycklar på Moveoo’s nyckelknippa: 1- görande/inkluderande. 2- reflektion/korrigera. 3- mönsterbrytare/utmana.
Denna ledarskapsmetod fungerar särskilt bra på träningsresor och event. Det är en perfekt plattform för att snabbt få människor som kanske inte känner varandra att slappna av och skratta tillsammans, oavsett deras träningsbakgrund. Det är genom den kreativa träningen, där vi tillsammans utforskar rörelse, som deltagarna inte bara tränar, utan också bygger nya relationer.
Feedbacken vi fick från deltagarna på Rhodos var överväldigande positiv. Många sa att de kände sig både starkare och mer motiverade efter att ha upplevt Moveoo’s unika träningsmetod, och det var tydligt att vårt ledarskap spelade en stor roll i att skapa en upplevelse utöver det vanliga.
Från en av våra mycket trevliga middagar
Så om du letar efter en träningsmetod som inte bara utmanar dig fysiskt, utan även mentalt, och som hjälper dig att utveckla ditt eget ledarskap – då är Moveoo något för dig.
I klippet från TV4, Sverige Springer, visar José ett par tips med enklare hantlar som du kan prova på i ditt nästa pass oavsett om det är hemma eller på gymmet
Hur tydlig är du?
Jag är inne i en intensiv period kring Moveoo, den intensivaste hittills. Denna månad har jag ägnat mycket tid åt att förtydliga min mindmap, som tidigare bara pekade i en viss riktning, men nu börjar visa mer detaljerat hur jag ska ta Moveoo till nästa nivå. Det har varit en spännande process där jag har arbetat mycket själv, men också sökt inspiration från andra människor som jag ser som föregångare på olika områden. Tiden känns nu mogen för att bjuda in fler i utvecklingen.
Under den här perioden har jag reflekterat över hur skönt det är att jobba med en mer detaljerad mindmap. När planen är tydlig ser jag också tydligare hur jag ska nå nästa steg. Att ha en karta som visar exakt var jag är nu och hur jag ska navigera framåt har gett mig ett nytt driv. Men det har också blivit tydligt hur mycket annat som ibland bidrar till tankar och distraktioner som ligger utanför utvecklingen av Moveoo.
När jag jobbar med Moveoo pågår ett parallellt utvecklingsarbete—det med mig själv. Varje gång jag förfinar och utvecklar Moveoo, sker en spegling i min egen utveckling. Det är som om varje detalj som läggs till i Moveoo hjälper mig att växa på ett personligt plan också. Och det är just i detaljerna som skillnaden ligger. Det är här den verkliga utvecklingen sker, både för Moveoo och för mig själv.
Så om du, liksom jag, vill utveckla och utvecklas, vill jag påminna dig om att börja jobba med detaljerna, inte bara riktningen. En mindmap kan ge dig den klarhet och struktur du behöver för att nå nästa nivå—inte bara i ditt projekt eller arbete, utan även i din egen personliga utveckling.
Här kommer 5 tips att ta med dig när du ska jobba med din mindmap:
-Börja med det stora målet: Vad vill du uppnå? Sätt ditt långsiktiga mål i mitten och låt allt annat kretsa kring det.
-Bryt ner målet i små, hanterbara steg: Varje steg bör leda mot ditt större mål. Detaljerna är nyckeln till framgång, så fundera på vad varje steg kräver av dig.
-Låt dig inspireras av andra: Ofta kan vi fastna i våra egna tankar. Ta in inspiration från människor som ligger före dig, och låt deras erfarenheter vägleda dig.
-Anpassa och utveckla din mindmap kontinuerligt: Dina mål och riktningar kan förändras med tiden, så uppdatera din mindmap regelbundet. Flexibilitet är en del av utvecklingen.
-Ge dig själv tid för reflektion: När du arbetar med detaljerna, ta tid att reflektera över vad du lär dig både om ditt projekt och om dig själv. Det är här den personliga tillväxten sker.
Med dessa tips hoppas jag att du kan skapa en mindmap som hjälper dig att tydliggöra din väg framåt, och kanske även öppnar nya dörrar till din egen utveckling.
Vi utvecklar Moveoo tillsammans – och samtidigt utvecklar vi oss själva. Moveoo.se
Träningsglädje på Rhodos – Moveoo är igång!
Då var vi äntligen igång! Precis när höstkylan började smyga sig på i Sverige, packade över 60 träningsentusiaster väskorna och flög till soliga Rhodos för en veckas sol, träning och (inte att förglömma) massor av god mat! Det här har blivit en tradition – Moveoo har varit här sex gånger tidigare tillsammans med Toppträning och Apollo Sports, och varje år levererar det här gänget en vecka fylld med energi och glädje.
Vi kickade igång veckan med ett härligt Moveoo Boll-pass, där vi kombinerade svett, skratt och en hel del aha-upplevelser. För er som inte varit med tidigare, så kan jag avslöja att det här passet sätter nivån för resten av veckan! Det handlar inte bara om att träna – det handlar om att ha roligt medan vi gör det. Att använda bollar i träningen skapar en fantastisk dynamik, och jag tror att alla kan hålla med om att det här passet bjöd på många överraskningar.
I filmklippet nedan får du en liten inblick i hur passet såg ut, och jag lovar att det bara blir bättre härifrån! Fler inslag kommer redan i morgon, så håll utkik ;-)
Moveoos Ledarskapsprinciper – Från träningen till livet
Det sägs att du bör leda andra som du leder dig själv. Men hur fungerar det egentligen för dig? Hur du leder andra är ofta en spegelbild av hur du leder dig själv, och inom Moveoo fokuserar vi på att göra det på ett sätt som skapar positiva förbättringsprocesser.
Det vi praktiserar när vi leder grupper är inte bara en metod för träning, det är ett sätt att leva och tänka. Och det bästa är att dessa principer inte bara fungerar i gruppträning, de kan också användas för att leda dig själv i din egen utveckling. Genom att arbeta inom tydliga syftesramar – ramar som ger struktur men också utrymme för spontanitet och kreativitet – kan vi skapa en dynamisk och personlig träningsupplevelse.
Presentationsmodellen – Moveoos unika ledarskapsprinciper
En av de modeller vi använder för att hålla systemet intakt och samtidigt flexibelt är vår Presentationsmodell. Den bygger på tre huvudprinciper som både gruppledare och individer kan följa för att skapa en träningsprocess som inte bara förbättrar fysiken, utan även stärker tänkandet och kreativiteten.
Möjliggör (Görbart)
Inom Moveoo gör vi träningen tillgänglig för alla, oavsett nivå. Som ledare handlar det om att göra det enkelt att börja – för både individen och gruppen. Istället för att krångla till det med tekniska detaljer, förklarar vi snabbt syftet med övningen och låter sedan deltagaren börja utforska den. Här är det viktigt att göra träningen lättsam, även om övningen i sig är utmanande. Genom att skapa en miljö där alla kan delta på sina egna villkor, gör vi träningen rolig och tillgänglig för alla.Hur kan du leda dig själv genom denna princip?
När du tränar, gör det enkelt för dig själv att komma igång. Börja med små steg och fokusera på att utforska övningarna utan att fastna i tekniska detaljer. Skapa utrymme för dig själv att växa in i utmaningen, istället för att sätta press på perfektion från början.Reflektion & Korrigering
Nästa fas handlar om att utvecklas. Inom Moveoo gör vi detta genom reflektion och anpassning – inte genom att följa en strikt standard. Här guidar vi deltagarna utifrån deras individuella förutsättningar och behov. Genom att ställa frågor som: "Ser du att ditt knä åker ut åt sidan? Sträva efter att hålla det stabilt, men gör det i din egen takt." På så sätt kan varje person justera och skala övningen efter sina egna behov. Det handlar om att göra små korrigeringar, inte om att alltid göra "rätt" från början.Hur kan du leda dig själv genom denna princip?
Var din egen coach! Efter varje träningspass, reflektera över hur det kändes. Vilka rörelser gick bra, vilka kan förbättras? Små korrigeringar i din träning kan leda till stora förbättringar i både teknik och självförtroende. Använd reflektion som ett verktyg för att växa och utvecklas.Utmaning
Här är där Moveoo verkligen skiljer sig från andra träningsmetoder. När andra nöjer sig med att göra "rätt", tar vi det ett steg längre. Vi vill inte bara standardisera en övning, utan skapa nya sätt att utmana både kropp och sinne. "Gör det du gör bra – men på ett lite annat sätt." Genom att uppmana deltagare att tänka kreativt och bryta mönster, aktiverar vi inte bara muskler och nervsystem, utan även hjärnan. Tränar du kreativt, blir du kreativ även utanför träningsmiljön.Hur kan du leda dig själv genom denna princip?
Utmana dig själv att tänka utanför boxen i din träning. Kan du göra samma övning på ett nytt sätt? Kanske en ny vinkel eller med ett nytt redskap? Genom att bryta invanda mönster skapar du utveckling som sträcker sig långt bortom gymmet – du tränar din förmåga att tänka annorlunda och hitta nya lösningar i livet.
Moveoos träning – Ett livsstilsval
Inom Moveoo är träning inte bara något du gör för kroppen. Det är en livsstil som påverkar hela ditt välmående och din förmåga att tänka och agera. Genom att använda dessa ledarskapsprinciper skapar du en dynamisk och personlig träningsprocess som hjälper dig att utvecklas på alla plan.
Moveoos ledarskap är en metod för att skapa en framtid där du som individ, precis som i grupp, blir inspirerad att utforska och utmana dig själv. När du tränar med Moveoo handlar det inte bara om att bygga styrka – du bygger också din förmåga att tänka kreativt och agera medvetet i allt du gör.
Så, är du redo att börja leda dig själv som en Moveooledare?
KUNSKAP V/S KREATIVITET – Fällor för instruktörer och ledare
När jag och mitt team arbetar med instruktörer och ledare är vår uppgift ofta att inspirera och utveckla. Behovet av inspiration och utveckling uppstår när vi har fastnat i mönster som vi av olika anledningar har svårt att bryta oss fria från. En av de största utmaningarna som påverkar vår förmåga att inspirera är att återkomma till den miljö vi normalt befinner oss i. När vi upprepar samma rutiner dag efter dag i samma miljö, skapas monotona mönster som leder till att vi känner oss tryggare men samtidigt mer och mer oinspirerade och fastlåsta.
En annan utmaning jag ofta stöter på är kunskap – inte bristen på den, utan snarare hur vi ibland klamrar oss fast vid den för mycket. Inom träning styrs vi ofta av etablerad kunskap om hur övningar ska utföras för att anses effektiva. Ibland, som när det ska lyftas väldigt tungt, kan kunskapen vara nödvändig. Men i jakten på att göra allt "rätt" enligt denna kunskap, riskerar vi att förlora den kreativitet och spontanitet som kan göra träningen verkligen meningsfull och engagerande för en allt växande behovsgrupp, de som passerat 45 år
Inom gruppträning lär vi oss hur koncept och övningar ska utföras, baserat på vad vi vet om kroppens förväntade rörelser under träning. Men det är när denna kunskap används osorterat och utan eftertanke som den kan bli till en boja, en begränsning som hämmar ledarens kreativitet. När en instruktör slutar ifrågasätta och bara följer "sanningen" som den lärts ut, förvandlas hen från en inspirerande ledare till en presentatör som endast levererar en förutbestämd rutin.
Men som ledare och instruktör har du makten att bryta dessa mönster och återfå din kreativitet. Här är fem konkreta strategier du kan använda för att undvika att fastna i kunskapens bojor. Tips som jag speciellt rekommenderar till dig som vill börja leda, eller redan leder, de som passerat 45 år.
5 Tips för att frigöra kreativiteten som ledare:
Ifrågasätt normer: Våga ifrågasätta de etablerade sanningarna om träning. Testa nya metoder och var inte rädd för att avvika från det "korrekta" sättet att göra saker. Det öppnar upp för en nyfikenhet som oftast saknas i träningen.
Var öppen för fel: Tillåt dig själv och dina deltagare att misslyckas. Ibland leder misstag till de mest kreativa lösningarna. Varje "fel" kan vara en möjlighet att lära och utvecklas. Det är något som gäller även utanför träningen vilket gör att träningen får ett större syfte än att bara trötta ut en muskel.
Variera miljön: Byt ut miljöer och rutiner regelbundet. Det kan vara så enkelt som att flytta en klass utomhus eller att introducera nya redskap. Miljöombyten främjar kreativitet och bryter monotona mönster. Ett tips som inte bara inspirerar dina deltagare. Du tillför en träning som utvecklar nyfikenhet och kreativitet vilket är väldigt uppskattat av gruppen över 45 år som är ute efter nya “kickar”.
Sök inspiration utanför din bransch: Utforska andra områden för inspiration, såsom konst, musik, eller naturvetenskap. Oväntade influenser kan ge dig nya perspektiv och idéer att integrera i din träning.
Ge deltagarna utrymme för självuttryck: Uppmuntra dina deltagare att utforska rörelser och tekniker på sitt eget sätt. Genom att ge dem frihet att experimentera, skapar du en miljö där både du och dina deltagare kan växa och utvecklas tillsammans. Något som är speciellt viktigt för gruppen över 45 år som har börjat samla på sig skador och diverse skavanker under årens lopp.
Att balansera kunskap och kreativitet är en konstform i sig. Som en mer trygg och mogen ledare har du möjlighet att forma en träningsupplevelse som inte bara följer en mall, utan som också inspirerar till nytänkande, innovation och äkta engagemang. Genom att våga ifrågasätta och vara öppen för förändring, kan du skapa något verkligt unikt – både för dig själv och dina deltagare.
FOTO: Christina Bergman
"Fan, jag orkar inte!" – Ett utrop som bär på utvecklingens kraft
Vem har inte någon gång känt så? Det där ögonblicket när allt känns övermäktigt och kroppen bara skriker att den inte orkar mer. Jag vet inte hur det är för dig, men för mig är den känslan något jag helst vill undvika. Att orka är en urgammal strävan, djupt rotad i vår mänskliga natur. Att inte orka kopplas ofta till känslor av otillräcklighet, som om vi inte duger eller räcker till – och i värsta fall, att vi riskerar att bli oönskade. Men paradoxalt nog är just denna känsla också nära kopplad till vår egen utveckling.
Att inte orka, att misslyckas eller känna sig utmattad är i själva verket en av de viktigaste förutsättningarna för att utvecklas, särskilt inom träning. Det är kroppens och sinnets sätt att signalera att något behöver förändras, att vi behöver växa för att överkomma den nuvarande utmaningen. Våra unika förutsättningar fungerar på detta sätt – de driver oss att pressa gränserna för vad vi tror vi klarar av.
Men det är naturligt att söka den enklare vägen. Människan har alltid strävat efter att göra livet lite lättare. Men någonstans på vägen gick vi för långt. Vi skapade en värld som är så bekväm och enkel att vi faktiskt börjat förlora något grundläggande. Vi är de enda däggdjuren som måste kompensera för det vi är skapta att göra, men som vi inte längre gör. Det är därför många av oss börjar träna – för att fylla det tomrum som uppstått när vi inte längre lever som vi är tänkta att göra.
Så vad ska vi göra för att kompensera för det vi är skapta att göra men inte längre gör? Hur kan vi tillgodose vår kropp och vårt sinne de naturliga utmaningar som främjar vår utveckling och vårt välmående?
Svaret är komplext eftersom du som individ är helt unik. Dina behov är unika, och därför bör också din träning vara unik. Din utmaning och ansträngning måste spegla dina personliga förutsättningar och mål. Det betyder att du kommer behöva känna efter, tänka och reflektera mycket mer än vad du kanske är van vid. Du kommer att behöva ställa utmanande frågor till dig själv och våga möta svaret med öppenhet.
Men här ligger också skönheten i denna process. Det är en resa som inte bara stärker din kropp, utan också ditt sinne. När du ställs inför utmaningar där du känner "kan inte", "går inte", eller "orkar inte", kommer dessa upplevelser att omvandlas till något positivt. De blir tecken på att du är på rätt väg – att du växer, utvecklas och blir starkare.
Så nästa gång du tänker "Fan, jag orkar inte!" – se det som en möjlighet. En möjlighet att växa, att lära och att bli en bättre version av dig själv. För i slutändan är det just i de ögonblicken, när vi känner att vi inte orkar, som vi ges chansen att verkligen utvecklas.
Moveoo-tips för att omfamna "orkar inte"-känslan:
Utforska det obekväma: Välj övningar som utmanar dina svagheter och ger dig känslan av instabilitet. Det är i dessa moment som din styrka verkligen byggs.
Variera din träning: Inkludera rörelser som du inte är van vid, för att utmana både kroppen och sinnet. Kreativitet i träningen leder till ökad medvetenhet och utveckling.
Fokusera på processen: Det handlar inte om att alltid prestera, utan om att vara närvarande i varje rörelse och känna efter hur kroppen svarar. På så sätt blir träningen inte bara ett fysiskt arbete, utan även en mental resa.
Omfamna utmaningarna, och låt dem bli din styrka.
/José
@josemoveoo
Dags att utmana traditionella tankar om träning för +45
Allt fler över 45 år börjar upptäcka glädjen och fördelarna med träning. Det är fantastiskt att se att så många känner vilja och hopp, men det finns också en utmaning här: många av dessa individer tränar på ett sätt som inte är anpassat efter deras behov, vilket kan leda till brist på lust och motivation, slitage eller skador. Problemet ligger ofta i att de följer en allmän och standardiserad träningsmodell som bygger på klassiska övningar, utan att reflektera över vad deras kroppar faktiskt behöver.
Träning som speglar dina behov
Många över 45 vill bli starkare, men när frågan ställs om när de känner sig svaga, är svaren ofta vaga. Det beror på att känslan av svaghet är subjektiv, den bottnar i ett känslomässigt tillstånd snarare än i en faktisk fysisk brist. För att verkligen förbättra din styrka och hälsa måste du först förstå dina behov och därefter anpassa sin träning efter dessa. Tyvärr hamnar många i fel typ av träning, och tappar därmed motivationen.
Det som är positivt är att många +45 är mer inkännande, ifrågasätter mer och har högre förväntningar på resultatet. De förstår att träningen måste vara en naturlig del av livet, inte bara en aktivitet som bockas av. När träningen inte tillgodoser dessa behov, tappar de lusten. Men när dessa behov tillgodoses, ökar medvetenheten, kreativiteten och därmed även glädjen och kontinuiteten i träningen.
Lägga korten på bordet
Klassisk träning, som jag älskar, är i sin linda skapat av män och standardiserad för att kunna mätas och jämföra med varandra. Därav standardiserade övningar som presenteras i klassiska träningsmiljöer. En träning som vi kopplar till prestationer, inte ett ökat välmående. Det är dags att tala klarspråk: att nå 45+ år är ingen "quick fix". Vi har alla anpassat oss och kompenserat genom åren för att få vardagen att fungera. Traditionell styrketräning, som ofta bygger på standardiserade tekniker, är inte alltid optimal för oss som har levt längre. Kroppen över 45 behöver något annat – den behöver utmanande och samtidigt inkluderande rörelser som speglar den verklighet vi lever i.
Unga kan motivera sig med prestationer, visuella resultat och grupptryck. Men vi som är över 45 behöver en annan typ av motivation. För att stimulera en hjärna som har varit med i över 45 år krävs träning som engagerar, inkluderar och utmanar på ett meningsfullt sätt. Det är när vi får känna in, stärkas medvetet, och vara kreativa i vårt utförande som den verkliga magin sker.
Ett nytt ledarskap inom träning
Vi som är över 45 år har lärt oss att improvisera, vara kreativa och förstå att vi alla fungerar på olika sätt. Vi är många som ifrågasätter modeller där alla förväntas se ut och fungera på samma sätt. Genom en träning som grundar sig i kreativitet, lust och utmaningar som matchar våra unika behov, öppnas dörrarna till ett nytt ledarskap inom träning.
Syftesorienterat Ledarskap
När vi förstår varför och hur en rörelse ska utföras för att passa våra specifika behov, då blir vi trogna träningen. Vi behöver en träningsmetod som inte enbart syftar till prestationer som kan jämföras och bedömas. Istället krävs en metod som öppnar upp våra tankar, ökar vår medvetenhet och gör oss nyfikna och lösningsorienterade i vår strävan efter styrka, balans och rörlighet.
Som träningskreatör använder jag mig främst av Moveoo-metoden, vars syfte är att guida deltagarna med tydliga nycklar som gör träningen till en medveten och engagerande upplevelse.
Moveoo-inspirerade Tips för +45
Vad vi som har passerat 45 år behöver är att utmana vår stabilitet genom att träna i instabilitet. Vi behöver varierade rörelser som utmanar oss på ett sätt som bygger upp styrka och rörlighet. Och viktigast av allt – vi behöver koppla våra rörelser till nyfikenhet och kreativitet.
När du tränar nyfiket och kreativt, bär du med dig den attityden även utanför träningspassen. Du blir mer lösningsorienterad och kreativ i vardagen, vilket leder till en starkare känsla av välbefinnande, både i kropp och själ.
Så låt oss tillsammans revolutionera hur vi ser på träning för +45 – det handlar om mer än bara muskler och svett, det handlar om att skapa en hållbar och meningsfull livsstil.
Som du leder får de träna!
Efter ett roligt Moveoo viktpass fylldes salen med reflektioner från deltagarna som var med. Kommentarer som "så varierat och roligt", "så skönt att slippa monotona upplägg" och "utmanande och roligt när man får anpassa" hördes överallt. Deltagarna upplever att övningarna är utmanande och roliga, vilket är en ovanlig reflektion inom traditionell träning där vi ofta fastnar i statiska och monotona beteenden.
Men det är inte övningarna i sig som är roliga och varierade. Det är något deltagarna själva skapar, vilket vi inom Moveoo är snabba att påpeka. "Det är när ni själva börjar vara mer medvetna i er träning som ni börjar göra skillnad på skillnaden." För att nå dit behöver deltagarna känna sig trygga i att prova sig fram på ett nyfiket och kreativt sätt, och här spelar du som ledare en avgörande roll med ditt ledarskap.
Din roll som ledare
Det är du som ledare som skapar en unik träning för deltagarna, eller en standardiserad där övningar upprepas på ett invant sätt. Anledningen till att vi har specialiserat oss på det syftesorienterade ledarskapet (SOL) är för att ge ledare, och därmed deltagare, möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar, behov och drivkrafter.
Som ledare förbereder vi oss med en syftesmall där vi tillåts vara fria och kreativa i tanke och träning. Syftet är alltid centralt och kommuniceras under hela passet, vilket ökar medvetenheten hos respektive deltagare. Detta ledarskap öppnar upp för en ny typ av ledare – träningskreatörer.
Träningskreatörens uppgift
En träningskreatör behöver inte nödvändigtvis kunna allt om kroppen, men bör öva upp sin förmåga att göra deltagarna nyfikna och engagerade i att vilja utvecklas på ett mer medvetet sätt. Det ökade intresset hos deltagarna gör att de själva förstår och inspireras av sina brister och styrkor. Det ökade engagemanget gör att fler blir inspirerade att ta hand om sina svagheter. Du som träningskreatör ger dem utrymme för detta varje pass där du guidar, vägleder och utmanar på ett medvetandegörande och tillåtande sätt.
Nytt för hösten 2024: Certifiering av träningskreatörer
Nu börjar vi certifiera våra träningskreatörer. Vill du bli en träningskreatör förväntar vi oss att du är en person som vill skapa förändring för dina deltagare och samtidigt är sugen på att bygga din verksamhet starkare. Du behöver inte känna dig begränsad av att inte ha en klassisk anatomisk utbildning – det kan du komplettera med senare om du vill.
Det kan också vara så att du redan är instruktör men känner att du har kört fast och vill vidareutveckla dig och dina pass ytterligare. Som certifierad träningskreatör inkluderas du i ett slutet forum där din fortbildning sker kontinuerligt tillsammans med likasinnade och efter dina behov, förutsättningar och önskningar med din verksamhet.
Höstens utbildningar
Känner du dig manad och inspirerad ser vi fram emot att få träffa dig på en av höstens utbildningar:
Stockholm 7-8 september
Göteborg 28-29 september
Malmö 26-27 september
Stockholm 30/1 november/december
Vi ser fram emot att hjälpa dig att utvecklas som träningskreatör och skapa inspirerande, varierade och roliga träningspass för dina deltagare. Välkommen till Moveoo!
Styrka – mer än muskelkraft
I en av veckans onlinepass diskuterade vi en fascinerande fråga: Vilken träning gör mig starkast? Denna fråga kan vid första anblick verka enkel, men den bjuder in till en djupare reflektion om vad styrka verkligen är. Styrka är inte bara förmågan att lyfta tunga vikter eller springa långt. Det är ett omfattande koncept som berör både fysisk och mental kapacitet. När vi tänker på styrka, bör vi först fråga oss själva: När känner jag mig svag? Det är först när vi förstår våra svagheter som vi kan börja bygga äkta styrka. Många av oss strävar efter att förbättra vår styrka på gymmet utan att reflektera över hur detta stärker oss i relation till våra svagheter. Vi tränar för att bli starkare i en viss rörelse eller övning, men missar ofta det större sammanhanget – hur denna styrka tjänar oss i våra dagliga liv och utmaningar. Två viktiga insikter om styrka Styrka är känslomässigt styrd: Att känna sig stark eller svag är inte bara en fysisk upplevelse utan också djupt rotad i våra känslor och hur vi uppfattar vår förmåga att hantera situationer. Muskelstyrka vs. Sammanhangsstyrka: En muskel kan vara stark isolerat sett, men svag när den behöver fungera i sammanhang med andra muskler eller under specifika förhållanden. Den vanligaste anledningen till att vi känner oss svaga är en brist på kontroll. Denna brist på kontroll är inte bara fysisk, den är även psykologisk och kan påverka vår säkerhet och självförtroende. Hjärnan och nervsystemets förmåga att effektivt kommunicera med våra muskler är avgörande för hur väl vi kan hantera och anpassa oss till olika situationer. Utmaningen med att undvika svagheter Många av oss tenderar att undvika övningar eller situationer som får oss att känna oss svaga eller osäkra. Men hur kan vi stärka oss om vi ständigt undviker dessa utmaningar? Istället för att fly från våra svagheter, bör vi konfrontera dem och arbeta med dem för att verkligen bli starkare. Diskutera och reflektera Jag uppmanar dig att spendera lite tid denna helg på att fundera över dessa frågor. Diskutera dem med vänner, din partner eller dina tonårsbarn om sådana finns med i bilden: Vad får dig att känna dig svag i träningen och i livet? Hur stärker du dig själv? Följer du bara vad andra gör eller anpassar du träningen efter dina unika behov och förutsättningar? Genom att utforska och diskutera dessa frågor kan du börja bygga en mer genuin och heltäckande styrka som bär dig genom både utmaningar och framgångar. Styrka är mer än bara muskler; det är en grundläggande känsla av kapacitet och medvetenhet. Låt oss sträva efter att bygga styrka som är både djup och varaktig. @Foto från TV4 Sverige springer
@josemoveoo
Moveoo i TV4:as Nyhetsmorgon
Om du missade när José var förbi på TV4:as nyhetsmorgon kan du titta på klippet här. Har du frågor eller reflektioner kring det som visas är du välkommen med dessa nedan så svarar vi så fort vi kan.
Håller du dig tillbaka för att du inte kan?
Genom åren har jag haft många idéer som jag inte förverkligat. Vissa borde heller inte startats, de var bäst som en rolig tanke. Men andra ligger kvar och vill inte släppa greppet. Jag tror på dem, vissa har jag fått andra att tro på, men de sitter liksom fast.
Jag har hört att en orsak kan vara rädslan för att misslyckas. Men jag ser mig inte som en sådan eftersom jag ser “misslyckandet” som ett lärande jag uppskattar. Kanske finns det olika typer av rädsla och den som håller mig tillbaka ligger oidentifierad? Jag tillhör dem som tror på en blandning av genetiska och sociala arv. Vad i mina förutsättningar håller mig tillbaka? Jag kan inte ge dig ett slutgiltigt svar eftersom att jag fortfarande gräver. Men jag har startat ett projekt jag undvikit i många år. Ett onlineforum…
Trots att jag inte kan ett smack om det så fyller onlineforumet ett starkt behov, att få dela till fler som sedan vill dela vidare. Jag har undvikit forumet för jag känner att jag har tekniska brister kring vilka jag har dåligt tålamod i början. Det kommer sig av att jag vill förstå problemen jag tampas med, som att hjälpa människor komma i bättre form. Människans komplexitet stimulerar mig, online’s komplexitet frustrerar mig, i början.
Vändningen kom när jag bestämde mig att börja “hänga” mer med människor som kan bättre om detta än mig, det vill säga de flesta. En resa som påminde mig om att alla är begränsade innan de blir bättre. De jag började hänga med online befinner sig runt om i världen och de vittnar alla om en start som var full av motsättningar och strul. Det hjälpte mig med de första stegen, de när jag kände noll kontroll. Som vanligt kopplade jag mina känslor och reflektioner med andra situationer. Som när en kund inte känner att en övning tar som den förväntas göra. Den frustration som en kund kan känna innan rumpan eller skulderbladet börjar koppla var samstämmig med den jag kände när jag inte förstod hur saker hörde ihop i forumet. Men det svänger snabbt. När jag höll i och stod ut började sakta saker rulla på enklare. Plötsligt såg jag sammanhang och allt började bli mer lustfyllt. Precis samma upplevelse och känsla som en kund beskriver när kroppen börjar koppla bättre och balansen infinner sig. DÅ KOMMER LUSTEN!
Så oavsett om du vill börja träna bättre eller om du vill starta ett onlineforum men håller dig tillbaka, BÖRJA! Börja känna på dina funderingar, reflektioner och drömmar utan krav på resultat. Ha tillit till processen där du upprepar, reflekterar och lär. Den kommer att stärka din hjärnkondis och vad som händer med den får du se, men det kommer att hända saker.
Varför alla kan (och borde) leda träningspass med SOL
Många drömmer om att leda träningspass men tvekar, andra leder redan och kör fast, ofta i onödan. José Nuñez, grundaren av Moveoo, menar att alla kan leda pass, men det är inte alla som borde. Detta uttalande är inte till för att avskräcka, utan för att starta ett viktigt samtal om ledarskapets essens och dess konsekvenser.
Det finns många skäl till varför människor vill börja leda andra i träning. En del söker bekräftelse genom att stå i centrum, andra vill tjäna extra pengar, medan vissa önskar göra en verklig skillnad i individers hälsa och välbefinnande. Tre olika syften som på olika sätt påverkar passens energi och utformning.Det är den sistnämnda gruppen ledare Moveoo fokuserar på – de som vill använda träning som ett verktyg för djupare, mer hållbara förändringar, snarare än bara fysisk utmaning där kroppen fylls med mjölksyra.
Dessa ledare kallar vi hos Moveoo för KREATÖRER – de är verkliga träningskreatörer som ser bortom tekniker och resultat för att skapa genuin förändring med hjälp av ett syftesorienterat ledarskap (SOL). Med SOL leder vi våra tränare att tänka i nya banor för att öppna upp för en träning som är mer tillåtande och inkluderande i sin utmaning och variation. Det är med SOL som vi utvecklar träning, ledare och aktiva utövare i syfte att fler ledare och aktiva ska bli mer medvetna om alla unika möjligheter som finns kring att vidareutvecklas och komma i bättre form fritt från måsten, regler och krav på prestation.
Under sommaren expanderar vi Moveoos utbildningsagenda med distanskurser för att göra det enklare för fler att börja leda, och för att inspirera nuvarande ledare över hela landet. Dessa kurser är utformade så att du som deltagare själv kan välja när och hur du tar dig an materialet. Vår ambition är att varje ledare ska kunna utveckla sitt unika uttryck och sitt personliga ledarskap, som kan tillämpas med olika redskap och i olika miljöer. Vi har börjat med två kurser, en för utomhusfysen, en för inomhusfysen. Efter en kurs är du fri att göra det du tycker är bäst med alla övningar och ditt kreativa ledarskap Men vi hoppas att vi har ‘väckt blodad tand’ och att du vill gå vidare med en fysisk licensutbildning.
Utbildningshelgerna hos oss är tänkta att vara kreativa laboratorier där varje deltagare har stor frihet att forma sin inlärning och träning i samverkan med andra ledares tankar, erfarenhet och drömmar. Det är en tid för djupgående reflektion och samtal om 'hur', 'vad' och framför allt 'varför' vi gör det vi gör inom träningen.
Efter utbildningen öppnas en värld av möjligheter där du kan börja applicera dina nya kunskaper direkt i dina pass, i din verksamhet och i ditt ledarskap. För de som vill ta ytterligare ett steg erbjuder vi ett slutet nätverk för licensierade Moveookreatörer där du får tillgång till vår support, konceptmallar, logotyper och marknadsföringsverktyg.
Om du går runt med drömmar om att göra en större skillnad, välkommen till en av våra kurser eller utbildningar. Påbörja din resa som en unik ledare från den punkt du står idag. Har du frågor eller reflektioner? Kontakta oss på info@moveoo.se – vi finns här för dig under hela sommaren.
Syftesorienterat ledarskap och social hälsa: En väg till ett rikare liv...
Social hälsa handlar om mycket mer än bara våra relationer med andra människor. Även om dessa relationer är viktiga, finns det en annan dimension som ofta sopas under mattan: vår relation till oss själva. Hur vi ser på och behandlar oss själva har en stor inverkan på vår övergripande hälsa och välbefinnande. Forskning visar att människor som är ensamma och känner sig isolerade löper större risk för dålig hälsa och förkortad livslängd. Detta leder oss till tre viktiga ingredienser för att förbättra vår sociala hälsa: kvalitet, mängd och typ av kontakt samt mångfald i våra relationer.
1. Börja med dig själv
Den första ingrediensen är kontakten med dig själv. Att förstå och bejaka dina egna behov är grundläggande. Vi lever i en värld där andras behov ofta styr våra liv, men att ignorera våra egna behov leder till inre stress och obalans. Detta gäller särskilt om du är en introvert person som försöker leva ett extrovert liv, eller tvärtom. Hållbarhet i våra liv kräver att vi är ärliga mot oss själva och tar hand om våra egna behov först.
2. Mängd och typ av kontakt
Den andra ingrediensen är att reflektera över mängden och typen av social kontakt vi har. Om dessa relationer styrs av omgivningens förväntningar snarare än våra egna syften, blir det svårt att hålla motivationen över tid. Det finns ingen rätt mängd vänner eller exakt antal minuter vi ska spendera med andra människor. Livets pussel läggs ofta av andra, men det är viktigt att vi själva tar ansvar för vår sociala hälsa.
3. Måla med en palett av många färger
Den tredje ingrediensen handlar om mångfald i våra relationer. Att förlita sig helt på en enda person kan vara riskabelt, likt att måla med endast en färg. Genom att sprida våra behov och förväntningar på flera personer, skapar vi ett mer nyanserat och rikare liv. Genom att ha olika individer i våra liv får vi en bredare uppsättning intryck och perspektiv, vilket hjälper oss att reflektera över oss själva och utvecklas.
Moveoo är ett bra exempel på hur vi kan skapa en mångfald av relationer och uppskatta olikheter, speciellt i gruppträningen. inom Moveoo betonar vi vikten av att omge sig med olika typer av människor – olika åldrar, olika politiska åsikter och olika intressen. Detta ger oss anledning att reflektera över vårt eget jag och att utvecklas genom de intryck vi får från andra. I träningen med olika ges jag tillfälle att reflektera på mina egna tankar och beslut.
Genom att omfamna syftesorienterat ledarskap och fokusera på dessa tre ingredienser kan vi utveckla träningen, dess ledarskap och samtidigt förbättra vår sociala hälsa. Vi lär oss att uppskatta olikheter, sprida våra sociala behov på flera personer och bejaka våra egna behov. Detta leder till en roligare träning, bättre och mer hållbar form och ett mer intressant, hållbart och rikt liv.
Ta mer betala samma…
Men blir det då bättre om du tar mer?
Att vi generellt är kodade till att “mer är bättre” är kopplat till förr då vi hade mindre. Och mindre mat var oftast negativt. Med den insikten är det lättare att förstå att vi nappar på super-erbjudanden när det gäller mat, dryck och allt annat som vi slänger i oss. Men hur nöjd blir du över tid?
I många coachsamtal delas upplevelsen att "det bara hoppar på mig". Det kommer av att du släpper kontrollen över dina tankar och därmed dina känslor. Att det är svårt/omöjligt att värja sig mot erbjudanden är en utmaning som kräver medvetenhet och att vara allert eftersom kommersiella krafter ständigt kommer jobba emot oss som vill vara hälsosammare.
Kommersiella krafter vill få oss att dricka och äta mer av det som de kan tjäna pengar på, som alkohol och “snabba kolhydrater”. Därav har lobbygrupper fått oss att tänka “unna mig livets goda”. De vill få mig att “tjäna på” att köpa större och mer för att trigga mina begär ytterligare.
Samtidigt vet vi att beteendet inte leder till något positivt på det mentala pluskontot, oftast inte på det fysiska heller.
Vad vi också känner till är att stress, press, oro leder till sämre beslut eftersom de korta besluten kring det jag beskriver ger boost för stunden. Men också en “baksmälla”.
Så för att rusta dig mot alla sämre, och ofta spontana, beslut kan du börja jobba med SOL, det syftesorienterade ledarskapet.
Ett exempel är att ifrågasätta och fråga varför kring dina beslut. Alltså träna in en vana att fråga först. Exempel: Du tänker köpa en liten glass. När du kommer fram till luckan ser du en skyllt där du får två men bara betalar för en. På ett sätt så tjänar du på det. Men när du funderar över syftet med att ta två, ser du också att det blir en kostnad på ett annat konto, ditt hälsokonto.
Det är inte ovanligt att en inre röst påstår att du bör unna dig två, “det är ju ändå sommar”. Känner du igen dig kan du ta tanken ett varv till. Vad tjänar jag på att ta mig ifrån min strävan om ett hälsosammare liv. Måna jag pratar med upplever att det går rätt snabbt att nöja sig med en glass, bonusdelen har inte samma värde när det ställs mot strävan om en bättre hälsa.
Ett annat skydd är insikter om beteenden kopplat till tillstånd. När du känner dig orolig, nedstämd och orolig bör du hålla dig borta från vissa miljöer där det erbjuds sådant som du har svårt att värja dig mot, speciellt i vissa tillstånd.
Själv har jag svårt för bröd och godsaker kopplat till det. Samtidigt älskar jag att sitta och jobba och prata på café. Det gör att jag medvetet väljer plats efter mina tillstånd. Alltså syfte och verkan. Känner du igen dig kan du säkert komma på olika livsmedelsbutiker som tjänar olika tillstånd bättre. Du kan styra dina väl av möten och miljöer utifrån ditt tillstånd för stunden och vilket du skulle vilja förflytta dig till.
Sammantaget skapar intresset av att styra tankar och beteende på ett sätt som automatiserar klokare beslut sundare beteenden över tid. Så mitt råd är att starta nu och att ha tillit till att processen för dig i en bättre riktning;-)
Det är kört!...
Sagt fler än en gång av människor i min omgivning. Också inledningsvis av många kunder. Ett påståendet som berör den uteblivna formen.
Påståendet är en känsla som kommer från ett förväntat resultat som inte uppnåtts. Borde inte "i form" ses som en levande process där formen kommer och går som en naturlig del av livet?
Begreppet träning flyter omkring i ett prestations och resultatorienterat hav av förutfattade meningar där många har svårt att hålla sig flytande. De flesta vill faktiskt inte ens doppa sig vilket får dem att avstå från att träna, och samtidigt, och motvilligt, acceptera sämre form.
Det är inte för sent!
Ser du din form som en levande process som påverkas av dina tankar och beslut kan du börja direkt med att göra små förbättringar. Som träningskreatör blir jag för många fyren som pekar riktning i träning och vardag. Jag blir också en ankring kring vilken många nya sunda beslut tas.
Och jag känner själv hur viktigt det är att vara framåtlutad och ta tag i surdegar. Själva processen ger stärkt självkänsla och det påverkar även synen på dagsformen positivt.
Att skaffa sundare vanor är definitivt lättare sagt än gjort. Speciellt om förväntningarna påverkas av allt vi matas med i social media, som med mitt Instagramkonto där jag lägger ut vissa kunders prestationer. Jag är väldigt delad i mina känslor kring mitt konto. Glad för att det inspirerar så många, ledsen för att det bara är en liten del av vad jag gör för att hjälpa individer.
Vad som inte syns på inläggen är processerna som ligger bakom och resultaten som nås i ett större sammanhang.
Vad jag önskar kom fram är känslan av att utvecklas oavsett hur eller vad som görs. Alltså de små stegen av utveckling som även smiter med utanför träningen.
Så upplever du dig ur form, det är inte för sent. Sök en fyr, skapa ankringar, sätt fart!
Jag orkar inte tänka!
Som grundare av Moveoo är jag privilegierad att dagligen få vara runt bland er - de kreativa och engagerade ledarna och instruktörerna som formar och förbättrar människors liv genom träning och en sundare livsstil. Det är genom era tankar och reflektioner som jag hämtar inspiration och nya insikter för att driva oss framåt.
På sistone har jag lagt märke till en intressant reflektion som flera av er har delat med mig. Många av er kreativa ledare berättar om utmaningar med att få deltagarna att ta egna initiativ och tänka själva under träningen. Det är nästan som om vissa deltagare föredrar att få träningen serverad på ett standardiserat sätt, utan att behöva anstränga sina egna tankar. För mig som brinner för att främja en aktiv och medveten livsstil blir detta en tankeväckande konflikt.
Hur kan någon inte vilja tänka själv? Det är en fråga som jag ofta ställer mig när jag möter dessa tankar. Visst, jag förstår att en hektisk dag kan göra oss mentalt utmattade, och ibland är det lockande att bara följa instruktionerna utan att engagera hjärnan fullt ut. Men att inte tänka själv, är det verkligen vad vi strävar efter? För mig blir det som att gå runt med en avstängd hjärna, och hur ska vi då kunna växa och utvecklas?
Den negativa effekten av att inte tänka själv sträcker sig långt bortom träningssalen. När vi tillåter oss att följa standardiserade tankemönster utan att reflektera eller ifrågasätta, begränsar vi inte bara vår kreativitet och lust i träningen, utan även i våra professionella liv. Det blir svårare att hitta innovativa lösningar, att tänka utanför boxen och att möta nya utmaningar med öppenhet och nyfikenhet.
Det är här den kreativa och nyfikna ledarstilen kommer in i bilden. Genom att väcka deltagarnas nyfikenhet och uppmuntra till kreativitet i träningen, öppnar vi upp för en naturligare och mer engagerande upplevelse. Istället för att servera färdiga lösningar, skapar vi en miljö där deltagarna får möjlighet att utforska och tänka själva. Och vet ni vad? Det visar sig faktiskt vara en av de bästa metoderna för att ge vår hjärna en välbehövlig boost!
Så låt oss fortsätta att utmana både oss själva och våra deltagare att tänka utanför boxen, att vara nyfikna och kreativa, och framför allt att aldrig sluta utforska våra egna gränser och möjligheter. Tillsammans kan vi skapa en träningskultur där varje individ uppmuntras att växa och blomstra på sitt eget unika sätt.
Tack för att ni är en del av Moveoo-familjen, och kom ihåg att era tankar och reflektioner är värdefulla för oss alla.
Tre Sätt att Skapa Kreativitet i Träningen:
Stimulera Självutforskning: Ge deltagarna utrymme att utforska olika rörelser och tekniker på egen hand, och uppmuntra dem att reflektera över sina egna upplevelser och insikter.
Fokusera på Processen: Lägg mindre vikt vid prestation och resultat, och istället betona vikten av att vara närvarande i varje steg av träningen och att lära sig av varje erfarenhet längs vägen.
Skapa en Gemenskap av Kreativitet: Bygg en atmosfär av ömsesidig respekt och uppmuntran där deltagarna känner sig trygga att dela med sig av sina idéer och experimentera med nya sätt att träna.
Tack för att ni fortsätter att inspirera och utmana mig som ledare. Tillsammans gör vi större skillnad!