KUNSKAP V/S KREATIVITET – Fällor för instruktörer och ledare

När jag och mitt team arbetar med instruktörer och ledare är vår uppgift ofta att inspirera och utveckla. Behovet av inspiration och utveckling uppstår när vi har fastnat i mönster som vi av olika anledningar har svårt att bryta oss fria från. En av de största utmaningarna som påverkar vår förmåga att inspirera är att återkomma till den miljö vi normalt befinner oss i. När vi upprepar samma rutiner dag efter dag i samma miljö, skapas monotona mönster som leder till att vi känner oss tryggare men samtidigt mer och mer oinspirerade och fastlåsta.

En annan utmaning jag ofta stöter på är kunskap – inte bristen på den, utan snarare hur vi ibland klamrar oss fast vid den för mycket. Inom träning styrs vi ofta av etablerad kunskap om hur övningar ska utföras för att anses effektiva. Ibland, som när det ska lyftas väldigt tungt, kan kunskapen vara nödvändig. Men i jakten på att göra allt "rätt" enligt denna kunskap, riskerar vi att förlora den kreativitet och spontanitet som kan göra träningen verkligen meningsfull och engagerande för en allt växande behovsgrupp, de som passerat 45 år

Inom gruppträning lär vi oss hur koncept och övningar ska utföras, baserat på vad vi vet om kroppens förväntade rörelser under träning. Men det är när denna kunskap används osorterat och utan eftertanke som den kan bli till en boja, en begränsning som hämmar ledarens kreativitet. När en instruktör slutar ifrågasätta och bara följer "sanningen" som den lärts ut, förvandlas hen från en inspirerande ledare till en presentatör som endast levererar en förutbestämd rutin.

Men som ledare och instruktör har du makten att bryta dessa mönster och återfå din kreativitet. Här är fem konkreta strategier du kan använda för att undvika att fastna i kunskapens bojor. Tips som jag speciellt rekommenderar till dig som vill börja leda, eller redan leder, de som passerat 45 år.

5 Tips för att frigöra kreativiteten som ledare:

  1. Ifrågasätt normer: Våga ifrågasätta de etablerade sanningarna om träning. Testa nya metoder och var inte rädd för att avvika från det "korrekta" sättet att göra saker. Det öppnar upp för en nyfikenhet som oftast saknas i träningen. 

  2. Var öppen för fel: Tillåt dig själv och dina deltagare att misslyckas. Ibland leder misstag till de mest kreativa lösningarna. Varje "fel" kan vara en möjlighet att lära och utvecklas. Det är något som gäller även utanför träningen vilket gör att träningen får ett större syfte än att bara trötta ut en muskel.

  3. Variera miljön: Byt ut miljöer och rutiner regelbundet. Det kan vara så enkelt som att flytta en klass utomhus eller att introducera nya redskap. Miljöombyten främjar kreativitet och bryter monotona mönster. Ett tips som inte bara inspirerar dina deltagare. Du tillför en träning som utvecklar nyfikenhet och kreativitet vilket är väldigt uppskattat av gruppen över 45 år som är ute efter nya “kickar”.

  4. Sök inspiration utanför din bransch: Utforska andra områden för inspiration, såsom konst, musik, eller naturvetenskap. Oväntade influenser kan ge dig nya perspektiv och idéer att integrera i din träning.

  5. Ge deltagarna utrymme för självuttryck: Uppmuntra dina deltagare att utforska rörelser och tekniker på sitt eget sätt. Genom att ge dem frihet att experimentera, skapar du en miljö där både du och dina deltagare kan växa och utvecklas tillsammans. Något som är speciellt viktigt för gruppen över 45 år som har börjat samla på sig skador och diverse skavanker under årens lopp. 

Att balansera kunskap och kreativitet är en konstform i sig. Som en mer trygg och mogen ledare har du möjlighet att forma en träningsupplevelse som inte bara följer en mall, utan som också inspirerar till nytänkande, innovation och äkta engagemang. Genom att våga ifrågasätta och vara öppen för förändring, kan du skapa något verkligt unikt – både för dig själv och dina deltagare.

FOTO: Christina Bergman

Föregående
Föregående

Moveoos Ledarskapsprinciper – Från träningen till livet

Nästa
Nästa

"Fan, jag orkar inte!" – Ett utrop som bär på utvecklingens kraft