"Fan, jag orkar inte!" – Ett utrop som bär på utvecklingens kraft
Vem har inte någon gång känt så? Det där ögonblicket när allt känns övermäktigt och kroppen bara skriker att den inte orkar mer. Jag vet inte hur det är för dig, men för mig är den känslan något jag helst vill undvika. Att orka är en urgammal strävan, djupt rotad i vår mänskliga natur. Att inte orka kopplas ofta till känslor av otillräcklighet, som om vi inte duger eller räcker till – och i värsta fall, att vi riskerar att bli oönskade. Men paradoxalt nog är just denna känsla också nära kopplad till vår egen utveckling.
Att inte orka, att misslyckas eller känna sig utmattad är i själva verket en av de viktigaste förutsättningarna för att utvecklas, särskilt inom träning. Det är kroppens och sinnets sätt att signalera att något behöver förändras, att vi behöver växa för att överkomma den nuvarande utmaningen. Våra unika förutsättningar fungerar på detta sätt – de driver oss att pressa gränserna för vad vi tror vi klarar av.
Men det är naturligt att söka den enklare vägen. Människan har alltid strävat efter att göra livet lite lättare. Men någonstans på vägen gick vi för långt. Vi skapade en värld som är så bekväm och enkel att vi faktiskt börjat förlora något grundläggande. Vi är de enda däggdjuren som måste kompensera för det vi är skapta att göra, men som vi inte längre gör. Det är därför många av oss börjar träna – för att fylla det tomrum som uppstått när vi inte längre lever som vi är tänkta att göra.
Så vad ska vi göra för att kompensera för det vi är skapta att göra men inte längre gör? Hur kan vi tillgodose vår kropp och vårt sinne de naturliga utmaningar som främjar vår utveckling och vårt välmående?
Svaret är komplext eftersom du som individ är helt unik. Dina behov är unika, och därför bör också din träning vara unik. Din utmaning och ansträngning måste spegla dina personliga förutsättningar och mål. Det betyder att du kommer behöva känna efter, tänka och reflektera mycket mer än vad du kanske är van vid. Du kommer att behöva ställa utmanande frågor till dig själv och våga möta svaret med öppenhet.
Men här ligger också skönheten i denna process. Det är en resa som inte bara stärker din kropp, utan också ditt sinne. När du ställs inför utmaningar där du känner "kan inte", "går inte", eller "orkar inte", kommer dessa upplevelser att omvandlas till något positivt. De blir tecken på att du är på rätt väg – att du växer, utvecklas och blir starkare.
Så nästa gång du tänker "Fan, jag orkar inte!" – se det som en möjlighet. En möjlighet att växa, att lära och att bli en bättre version av dig själv. För i slutändan är det just i de ögonblicken, när vi känner att vi inte orkar, som vi ges chansen att verkligen utvecklas.
Moveoo-tips för att omfamna "orkar inte"-känslan:
Utforska det obekväma: Välj övningar som utmanar dina svagheter och ger dig känslan av instabilitet. Det är i dessa moment som din styrka verkligen byggs.
Variera din träning: Inkludera rörelser som du inte är van vid, för att utmana både kroppen och sinnet. Kreativitet i träningen leder till ökad medvetenhet och utveckling.
Fokusera på processen: Det handlar inte om att alltid prestera, utan om att vara närvarande i varje rörelse och känna efter hur kroppen svarar. På så sätt blir träningen inte bara ett fysiskt arbete, utan även en mental resa.
Omfamna utmaningarna, och låt dem bli din styrka.
/José
@josemoveoo