En kvinna som gör skillnad…

Jag har tidigare skrivit om alla intressanta möten som sker på mina olika träningsresor. Ett av dessa var med Annika Stenhäll Lill från vårt fina grannland- Finland. Efter korta samtal i anslutning till passen i Monte Gordo förstod jag att hon jobbade med barn i Finland vilket väckte min nyfikenhet. Här kommer en kortare sammanställning om en kvinna som gör skillnad för de barn hon träffar i sin vardag.

Hur länge har du jobbat som lärare?

Jag har jobbat som lärare sedan 1999, först i en åk 1-9 skola i Huddinge, sedan åk 6-9 i Jakobstad (Fin) och de senaste 10 åren i Karleby (Fin)  högstadie och gymnasieskolan.

Vilka är dina ämnen

Jag har gymnastik som mitt huvudämne i högstadiet och gymnasiet men jag är även behörig i ämnet Hälsokunskap. De senaste åren har jag även undervisat i Studera Starkt för våra åk 1 Gymnasie studernanden, som en obligatorisk kurs där vi jobbar med positiv psykologi, stresshantering, mentala verktyg, positiv självbild mm En super bra men framförallt viktig kurs för våra ungdomar som har mycket stress och press på sig som nya studeranden i Gymnasiet.

Var det din första träningsresa?

Det var min första träningsresa till sol och värme i detta format. Tidigare har jag deltagit i korta träningsweekends och event som fortbildning men inte på detta sätt som en  semesterträningsresa.

Blir det flera träningsresor i närtid?

Ja det hoppas och tror jag verkligen.  Jag tyckte det var ett toppen koncept att kombinera träning av alla de olika slag med semester och chans att ladda batterierna. Jag blev definitivt inspirerad både i mitt yrke som lärare, instruktör men även för min egen del och egen träning.

Vilka Moveoo pass provade du på ?

Jag provade MoveooGummiband, MoveooBoll och MoveooVikt.

Vilka var dina spontana intryck?

Jag tycker att det var roligt upplägg på alla klasser, enkelt, roligt men det blev ändå tuff och utmanande träning. Vi skrattade mycket och svettades. Trots olika nivåer på alla deltagare så fick du oss att känna oss som vi lyckades.

Jag har förstått att du redan har prova moveooträningen på dina elever, vilka redskap använde du?

Jag använde bollar (pilatesbollar) men har tidigare även jobbat med liknande princip som handduksfys och kommer även att testa gummibandfys.

Hur mottogs Moveoo träningen av eleverna?

Den mottogs bra och de var positiva och glada. Jag lade in just denna bollträningen dels för att jag själv blivit inspirerade under min träningsvecka men även för det var första lektionen efter elevernas höstlov. Jag ville få något "nytt" lekfullt men även något som kändes kravlöst och roligt som skulle locka till skratt som ”kom igång” lektion efter lovet. Det blev mycket skratt och uppskattat av eleverna. Eleverna var även förvånade att det kändes så tungt (och även att de fick träningsvärk) trots att vi "bara" lekte med bollar.

Vad plockar du med dig av ledarskapet i Moveooträningen?

Mitt motto har alltid varit att det ska vara roligt med träning och det förmedlades verkligen i Moveooträningen. Men även det som jag tar med mig är att lägga fokus på det som ÄR rätt, och att vi är olika så det kan kännas på olika sätt. Att inte servera exakt ”var” det ska kännas utan ge deltagaren chans att känna efter själva i sin kropp. Även den lilla men väldigt effektiva kommentaren ” Ni har alla rätt teknik” – bekräftelse vilket ledde till att man kunde ta i ännu mera och våga utmana mera. Att våga utmana kroppen i olika rörelsemönster och även om du faller av bollen så kan det vara bra för din träningsutveckling.

Hur upplever du klimatet kring ungdomar, skola och framtiden i Finland. Optimism eller oro över framtiden?

Jag upplever att en stor del är aktiva och tränar bra idag men då ofta inom tävlingsidrott vilket leder till att det är väldigt grenspecifikt och ensidig träning från en väldigt tidig ålder. Den andra gruppen är den som har vuxit på senare år, de som är helt eller nästintill inaktiva och inte alls motionerar och rör på sig på fritiden – den är oroväckande. Därför är tex skolidrotten väldigt viktig. Jag brukar påpeka att de som redan tränar/rör på sig mycket på fritiden får nu möjlighet att prova en massa nya rörelseformer som de inte får in i  sitt hektiska träningsschema. Medan min uppgift som idrottslärare blir att hitta en motionsform till de som inte ännu har hittat sin grej – för röra på oss och stärka kroppen måste vi göra för att orka och må bra. I Finland genomförs det varje år ett nationellt MOVE test i åk 5 och åk 8 där man testar elevernas kondition, styrka och rörlighet. Här kan man se att variationerna i ungdomarnas, framförallt kondition och styrka, är väldigt stora.

Allmänna tankar till att leda ungdomar till mer rörelse

Som sagt vi behöver röra på oss för att må bra och orka i vardagen. Jag upplever att tex gruppträning, att träna tillsammans i grupp inte alls är lika lockande för dagens ungdom som tidigare. Är det osäkerheten i att umgås i grupp bland nya människor, träningsformen eller är det en hög tröskel att börja något nytt. I dagenssamhälle har den sociala ångesten blivit vanligare varför det också kan upplevas jobbigt, utmanande och svårt att träna i grupp. En känsla bland ungdomar att andra ”tittar” på dem, bedömer dem. Är det dagens sociala medier som vi ser effekter av här?  Jag tror ändå nyckeln är att hitta det kravlösa, roliga i att röra på sig och att det inte behöver vara så strikt, komplicerat och svårt. Att lära sig att känna sin egen kropp och vad den behöver för att må bra men även våga utmana sig själv (träningsmässigt) för att se vad man verkligen klara av och även bli stolt över sig själv. Det tror jag är en viktig komponent.

Vad har du framför dig som du ser framemot.

I jobbet ser jag fram emot att fortsätta motivera och inspirera mina ungdomar till rörelse av olika slag, att motion ska bli en naturlig del i vardagen som vi behöver för att må bra. För min egen del ska börja fantisera och planera min nästa träningsresa 😊

Föregående
Föregående

Lag (2024:1) Lagen om lagom

Nästa
Nästa

Mönsterbrytande träning för kropp och hjärna