Självledarskap i träning – hur begränsar du dig själv?
Ledare: Annika Larsson Lexelius & José Nuñez
Jag är just nu inne i en intensiv utbildningsperiod där jag utbildar instruktörer runt om i landet – både genom fysiska träffar och vår nya distansutbildning. Återigen slås jag av hur många kloka och drivna människor det finns som vill göra en positiv skillnad.
Samtidigt ser jag något annat. Många begränsar sig i sitt självledarskap.
Det som inspirerar mig, men samtidigt gör mig lite sorgsen, är att så många underskattar sin egen förmåga att påverka. De tvivlar på sig själva, tror sig inte kunna göra skillnad och sätter mentala gränser som egentligen inte finns.
Men det händer något i utbildningarna. När vi börjar prata om träningens syfte och hur den kan anpassas efter individens behov, ser jag en förändring. Plötsligt inser deltagarna att de kan mer än de trodde. Det är inte prestationen i en standardiserad övning som avgör hur bra de är – det är deras förmåga att guida och skapa utveckling hos andra.
Alla kan leda – när vi skiftar fokus
Under de senaste utbildningarna har jag haft deltagare från alla möjliga bakgrunder:
🔹 Läkare och fysioterapeuter
🔹 Ledarskapsutvecklare
🔹 Fotbollstränare och danstränare
🔹 Föräldrar som vill stötta sina barns lag
Vad de alla har gemensamt? Ett driv och en vilja att hjälpa andra.
Det som gör skillnad är inte teknisk kunskap i anatomi eller fysiologi, utan förmågan att se individen och guida utifrån personens behov och förutsättningar. När vi flyttar fokus från "rätt teknik" till att ge deltagarna möjlighet att utforska och utvecklas, händer något magiskt.
Plötsligt spelar det ingen roll om ledaren har en idrottsbakgrund eller en akademisk examen. Det som betyder något är engagemang, nyfikenhet och en vilja att inspirera.
Ledarskap handlar inte om att kunna allt – det handlar om att våga leda
Det är lätt att tro att man måste vara expert på allt för att kunna leda en grupp eller inspirera andra. Men sanningen är att de bästa ledarna inte nödvändigtvis är de som kan mest – utan de som får andra att vilja utvecklas.
I vår metod pratar vi om syftesorienterat ledarskap – att varje träningspass ska ha en mening bortom bara fysisk prestation. När ledaren lyckas skapa en miljö där deltagarna känner sig trygga att utforska sin rörelse, kommer framstegen av sig själva.
Vad händer härnäst?
Nu återstår två fysiska utbildningar inomhus och en distansutbildning innan vi går in i nästa fas – utomhusbaserade utbildningar. Då dammar vi av käpparna, sandpåsarna, gummibanden och småbollarna, tillsammans med vår Moveoo Box-fys.
Vill du vidareutvecklas, inspireras och få verktyg för att bli en mer kreativ och syftesorienterad ledare? Då är du varmt välkommen att bli en del av vår rörelse.
📩 Har du frågor eller vill veta mer? Hör av dig!