Hur tungt ska du träna efter 45?

När vi passerar 45-50 får vi ofta höra att "man bör träna tungt för att få balans på hormonerna". En sanning som får många att träna sig slitna och skadade, medan andra låter bli helt eftersom det var så länge sedan de tränade. Men vad innebär det egentligen att träna tungt? Och för vem gäller det?

Om vi tar oss tid att sortera i den här rekommendationen finns det två viktiga aspekter att lyfta fram:

1. Tungt är relativt

Många som känner sig svaga eller otillräckliga gör det för att de jämför sig med sitt 30-åriga jag, starkare vänner eller vad de har läst ska vara en normal förväntan.

Träna tungt – men hur? Ska det vara tunga vikter och basövningar på gymmet? Eller kan det vara tunga rörelser med lättare vikter, anpassade efter individens förutsättningar?

Problemet med rådet att träna tungt är att det ofta ges till personer som saknar träningsvana. Att på kort tid börja lyfta tunga vikter utan grundläggande kroppskontroll leder sällan till positiva resultat. Att lära sig träna tungt med vikter tar tid – och för många är det en dålig start.

Men vad händer om vi istället börjar belasta kroppen tyngre med sin egen kroppsvikt och lättare vikter? Då kan vi starta direkt, utan att riskera skador, så länge vi gör det utifrån individens behov och förutsättningar.

2. Hur jag jobbar med mina +45 kunder

För att skapa en hållbar och utvecklande träningsupplevelse fokuserar jag alltid på tre nyckelområden:

Belastad rörelsekontroll – Att utmana kroppen i funktionella rörelser där muskler samarbetar, inte isoleras.
Mobilitet – Att öka rörlighet och stabilitet för att förhindra stelhet och skador.
Energi – Att skapa en träningsmiljö där deltagarna känner sig motiverade, nyfikna och engagerade.

Energiaspekten är central. För att hålla motivationen uppe och aktivera hjärnan varierar vi övningar kontinuerligt – vi fastnar inte i samma mönster. Genom att koppla träningen till behov och syfte stärker individen sitt självledarskap och självkänsla.

Mer än bara styrka – träning som väcker nyfikenhet och lust

Träningsprocessen börjar vid första passet, där vi analyserar, bryter mönster och ifrågasätter gamla sanningar om träning. När den aktiva hittar sina egna behov och ständigt blir upptagen med små utmaningar, aktiveras de kognitiva verktygen. Och det är just det som gör skillnaden – träningen stannar inte kvar i träningslokalen, utan påverkar hur du tänker och agerar i vardagen.

Många som tränar på detta sätt stärker inte bara kroppen – de stärker sin nyfikenhet, medvetenhet och viktigast av allt – sin lust! Och tro mig- de kan vittna om att träningen ÄR tung, men också att de orkar, och att de snabbt utvecklas.

Så istället för att fastna i en stelbent bild av vad tung träning är, låt oss tänka om och anpassa träningen efter där vi är i livet – så att den stärker oss, snarare än bryter ner oss.

Föregående
Föregående

Ny kull ledare ute och ska göra större skillnad för sin deltagare.

Nästa
Nästa

Att övervinna osäkerhet i rörelse – nyckeln till utveckling